lördag 25 maj 2013

Jobbigt!..

Drygt 2,5månader sedan min nya operation på Akademiska för att ta bort de lösa skruvarna i ryggen skulle blivit av enligt läkaren, när jag pratade med honom i december. Har inte fått nån mer info alls om op, så vet inget när de blir op. De har inte ens hört av sig om väntetider osv trots att jag bad dom om det för ett par månader sen....
Läkaren på Akademiska skrev upp mig på väntelistan för op i början på oktober 2012..
Fortsätta vänta eller begära att få komma till Göteborg och hoppas det går snabbare med op där?

Vet inte hur jag ska göra....

Kan inte vänta för länge, redan gått över ett år med lösa skruvar och pga det dålig stabilisering av ryggen då benläkningen är dålig.
Ryggsmärtan blir värre o värre ju längre tid det går...
Senaste tiden har det blivit flera komplikationer som jag antar beror på de lösa skruvarna som kanske bråkar med nerverna lr nåt. Fast kunde även bero på infektion har jag fått höra, men är tydligen svårt att se på blodprover så måste visst skära upp och undersöka ryggen för att kunna veta säkert om det är inflammerat...

Får kramp i benen väldigt ofta(gör jäkligt ont), ben och fötter som domnar bort nästan varje dag och förlorar både kontroll och känsel i dom då. Även vänstra armen/handen har börjat domna bort lite då o då nu oxå....
Och smärtan i vänster ben, lår, höft och vänstersida mage som jag fick efter senaste op 2011 har blivit värre.....

Är så enormt trött på alla besvär med ryggen!
*suck*

onsdag 1 maj 2013

Samanfattning



Jag är opererad på ryggkirurgiska kliniken i Strängnäs, men både operationerna gjorde mig mycket sämre än jag var innan….

Efter undersökning och utredning så gav de mig diagnosen SRS – Segmentell rörelsesmärta och sa att en steloperation skulle göra mig bättre.
Första op var en PLIF, den 15/6 2010, mellan S1-L5-L4 ,med totalt 6st skruvar.
Då jag blev sämre efter första op och hade obefintlig benläkning, så blev det en ny op, som var en ALIF den 12/8 2011, då la de i mer ben på framsidan och satte extra fixering (4st skruvar) mellan L5-L4. Gick inte att sätta fixering fram på S1-L5, då blodkärlen var i vägen.

Prognosen för att jag skulle läka, skulle bli mkt bättre efter ALIF operationen, sa läkaren och jag hade så mycket besvär och smärta så hade inte något att välja på än att göra operationen.
Men blev ännu sämre efter den andra operationen och sedan den operationen så har jag fått smärta i vänstra benet, höft, lår och magen runt operationsområdet. Nedsatt känsel och öm på mage och lår, sämre styrka i benet
Efter det så fanns det inget mer de kunde göra för mig….

Jag godtog inte det och krävde senare att få göra en datortomografi, får att se ev benläkning osv bättre.
Efter en del tjat så fick jag till slut en remiss till röntgen!
Slutet på mars förra året gjorde jag den och resultatet skickades till läkaren i strängnäs.
Läkaren som har opererat mig båda gångerna hade semester när de fick resultatet så det ringde en annan läkare.
Han sa att röntgen visade på att jag hade dålig benläkning och så var det något problem med skruvarna och jag behövde opereras en 3e gång för att åtgärda detta.

Fick senare en tid för besök till läkaren som gjort de andra operationerna, när jag kom dit så sa han att resultatet på röntgen såg bra ut, förutom lite dålig benläkning.
Det som andra läkaren hade sagt på telefon, om något problem med skruvarna stämde inte sa han!
Det besöket tog ca 1timme och hela tiden pratade han på om att han inte har gjort något fel under operationerna. Det var ett långt försvarstal och så fort jag sa nåt, blev jag avbruten!

Det sista han sa var att diagnosen SRS som jag fått av dom, efter utredningar av flera olika läkare som alla kom fram till samma diagnos, nog inte stämde, då jag inte blivit bättre.
Det berodde troligtvis på att jag hade missförstått deras frågor, så därför kanske det blivit fel diagnos!
Sen vet jag inte direkt hur man kan missförstå deras frågor på undersökningar, miniruckning och diskblockaderna.
Frågar de om det gör ont där eller där, längre ner, högre upp, så kan jag ju bara svara vart det gör ont eller om smärtan blev mindre efter blockaderna osv….

Åkte därifrån jäkligt förbannad och har sedan dess inte haft någon mer kontakt med strängnäs.
Samma läkare slutade även skriva ut recept på smärtstillande till mig och ansåg att någon läkare i mitt landsting skulle göra det istället. Så det resulterade i att jag blev utan smärtstillande i nästan en vecka. Men som tur är så löste det sig efter ett tag, då läkaren på vårdcentralen tog över recepten, trots att hon inte ville det egentligen.

Kommer aldrig att rekommendera någon att åka till Strängnäs för hjälp, är det sista stället man ska till. De vill bara operera o tjäna pengar, sen skiter de i resultatet o även i patienten!
Vet flera som har råkat ut för typ samma sak som mig, med samma läkare!...

Livet efter operationerna i strängnäs har varit ett rent helvete och ångrar att jag gick med på att göra dom, men det lät så bra och det var en chans att bli bättre efter att ha gått med ryggvärk i flera år och ingen annan läkare hade kunnat hitta någon orsak, men istället blev jag 10x sämre L
Innan op kunde jag iaf göra lättare saker och ta promenader osv, nu för tiden så är det mest vila som gäller. En del läkare skulle bli väldigt bra försäljare, om de nångång byter yrke!

Krävde en 2a bedömning men fick avslag på remissen från vårdcentralen till ortopeden i Karlstad, då det inte fanns något de kunde göra för mig.
Men andra remissen som skickades dit var det en annan läkare som svarade på, som ansåg att jag skulle få en 2a bedömning då jag hade så mkt besvär av ryggen och smärtan, så fick välja om jag ville till Uppsala eller Göteborg och valde då Akademiska i Uppsala.

Var till Akademiska i oktober förra året på undersökning och de hade även fått röntgenresultatet från datortomografin, alltså samma resultat som läkaren i strängnäs sa såg bra ut.

Ortopeden på Akademiska sa att vad han kunde se så hade skruvarna lossnat och dålig benläkning, men deras röntgenläkare skulle göra en bedömning på bilderna.
Exakt samma bilder som läkaren i Strängnäs sa att allt såg bra ut på!

Röntgenläkarens bedömning av röntgenbilderna var:
Det föreligger status efterop eller re-op(?) Nu främre fusion L4-5, transplantat inlagt i disken L4/5, eventuellt finns ett tunt stråk av callus mellan kotkropparna. Bakre fusion L4-S1 och transpedikulära skruvar L5 och S1 omges av tydliga resorptionszoner. Bentransplantat i disken L5-S1 som sannolikt har rutschat i ventral riktning och nu inte har någon överbroande callus mot S1 men det kan finnas stråk mot L5.

Så Akademiska erbjöd mig en ny operation för att ta bort skruvarna de satte dit i strängnäs och sätta dit nya och skulle även få InductOs för att det skulle bildas ben och bli ordentligt stabilt.

Diagnosen de gav mig i Uppsala är: M841K-Utebliven läkning/pseudartros i ländryggen.
Status: Har golv-fingerdiastas som avbryts redan vid 20 º i framåtflexion på grund av smärta. Även smärta då han sidoböjer.  Svår lumbago och Tendens till ischialgi på ett icke dermatomiskt bundet sätt i höger ben. (Tror det ska stå vänster ben, men att han skrivit fel i journalen. Högra benet har jag inga problem med)

Så de fattade beslut om att reinstrumentera mig med en bakre instrumentering och som tidigare sagt använda InductOs och ta rejält med färskt spongiöst ben från cristakanterna.

De hade satt upp mig för operation i januari, men pga brist på sjuksköterskor och vårdplatser var de tvungna att flytta fram patienterna sa läkaren i december. Skulle få det gjort så snart som möjligt då jag har sån smärta och han trodde då att allt skulle vara löst runt vecka 10, så operationen skulle bli då istället. Det var alltså i början på mars och nu är vi inne i maj och har fortfarande inte fått någon tid för op.

Har nu gått över ett år nu sedan sista röntgen, så vet inte hur det ser ut i ryggen nu.
Men har något förbannat ont dygnet runt, minst ont gör det när jag ligger ner.
Så fort jag sätter mig upp eller står så känns det att trycket på ländryggen ökar och därmed smärtan, det tycker jag har blivit värre o värre.
Det har gjort mer ont det senaste året att sitta eller stå, jämfört med tidigare.
Men antar det beror på dålig stabilisering pga lösa skruvar och dålig benläkning.
Bland kan jag knappt röra mig utan att det hugger till o gör ännu ondare, ibland är det väldigt illa!
Allt är bara så jäkla jobigt, både psykiskt o fysiskt nu för tiden.
Verkar ta en jäkla tid innan den nya operationen blir av och har tillkommit ännu mer bekymmer.

För ca 3månader sedan så vaknade jag kl 5 på morgonen och kunde inte röra varken ben eller armar, var helt förlamad! Men släppte efter ca 20-30sek och allt blev normalt igen.
Nån vecka efter det så låg jag i soffan och skulle gå upp, då var vänsterbenet helt borta, kunde inte röra varken ben, fot eller tår, men släppte efter typ 20-30sek då oxå.
Sen hände det igen några dagar senare igen, satt på golvet och sorterade lite saker, skulle resa på mig och vänstra benet var helt borta igen, hade ingen kontroll över det och ingen känsel. Lyfte upp benet med händerna och foten bara hängde ner, såg ut som jag brutit vristen! Men samma sak då, efter 20-30sek fick jag tillbaks kontrollen över ben/fot och allt blev som vanligt igen..

Vet inte vad som kan orsaka detta, men gissar på att de lösa skruvarna i ryggen är en orsak, kanske klämmer åt någon nerv eller nåt liknande.

Var väldigt obehagligt och fick både panik o blev rädd när det hände, speciellt första gången när jag inte kunde röra hela kroppen. Men nu har det inte hänt på ca 2månader, så hoppas det inte händer igen!


Ryggkirurgiska kliniken i Strängnäs

Min värk började i slutet på 2005, jobbade då med att renovera växellådor och var många tunga lyft, då det inte fanns några bra hjälpmedel att lyfta med, vilket till slut pajjade min rygg!.

Hade varit i kontakt med distriktsläkare, ortoped, sjukgymnast och reumatolog, men ingen av dom har kunnat hitta något fel på min rygg. Till slut så gav disktriktsläkaren & ortopeden mig diagnosen fibromyaligi, men efter mkt tjat fick jag till slut komma till en reumatolog som sa att jag inte hade fibro, så då var jag utan diagnos igen...
Åren gick och i slutet av 2009 fick jag höra talas om Strängnäs, så tog kontakt med dom och bokade en ett möte privat för 3000kr.
Läkaren där misstänkte då SRS och ville ha dit mig på utredningar o ev op. Men skulle kosta runt 150 000kr privat, så han tyckte jag skulle försöka få remiss.
En remiss blev beviljad och kom dit på utredning i 2010, de kom då fram till att jag hade SRS och fick tid för en operation och i samband med det en sista utredning på operationsbordet. Fick tid i början på maj, men då det var beräknat att mina tvillingdöttrar skulle födas då så ändrade jag tiden till juni istället.
Men sedan min första operation har mitt liv blivit ett helvete.
Orkar/klarar inte ett skit, blev singel för två år sedan o klarar inte av att ha barnen så mkt som jag vill.....

Är steloperation som gjordes i strängnäs, i juni 2010 på nivåerna: S1-L5-L4. Vanlig PLIF operation (bakifrån)
Blev rejält värre efter den o blev sängliggande stora delar av dygnet och hade obefintlig benläkning.

I augusti 2011 blev det en ny större operation för att komplettera med ben framifrån genom buken (ALIF) Blev ännu sämre efter den o blev sängliggande typ hela tiden sedan dess.
Men har sedan årsskiftet börjat tvinga mig till att ta en liten promenad några gånger i veckan för att hålla igång muskulaturen och få lite motion. Inte bra för figuren att bara vila hela tiden, lägger bara på sig fett o då mår jag sämre pga det istället...

November 2011 var jag på återbesök i Strängnäs och då sa läkaren att benmassan de la i på senaste operationen var borta och behövdes ännu en ny operation, om det skulle ha nån chans att läka. Även kotornas avstånd var ändrat, vilket han trodde var pga benmassan som saknades. Jag skulle få göra en ny datortomografi så de skulle se bättre hur det såg ut.
De skulle göra allt de kunde för att hjälpa mig bli bättre sa de då...

2veckor senare ringde läkaren och sa att han kollat lite mer på röntgenbilderna och pratat med en kollega.
Röntgen resultatet såg då bra ut och benmassan osv fanns kvar, avståndet på kotor var rätt osv.
Och han sa även att de inte längre trodde jag har SRS diagnosen, pga att jag inte läkt o blivit bättre.
Att det kunde bli fel diagnos hände ibland, kunde vara att jag tex missuppfattat deras frågor på undersökning o utredningar osv, så försökte lägga skulden på mig att det var fel diagnos.
Innan de gör en op så är det som ni vet flera undersökningar o flera utredningar gjorda av flera läkare, för att de ska va säkra på att de ger rätt diagnos. Är de inte överens om rätt diagnos så opererar de inte, fick jag förklarat på mitt allra första möte med dom.

Så jag behövde ingen ny operation eller röntgen. Det var bara att låta tiden gå och vänta och se om det nångång läker. Men risken var stor att ryggen aldrig kommer att läka sa han. Men vad som händer då kunde han inte svara på.
Det var då tack o hej o fanns inget mer de kunde göra för mig...
De ville inte ens skriva ut fler recept, det fick jag be nån annan läkare om, trots att läkare på VC inte vill skriva ut starka tabletter.
Så det krånglade en del med läkemedel oxå och till slut så vägrade han skriva ut mer och krävde ett intyg på att smärtkliniken vägrade skriva ut recept till mig, först då kunde jag få nytt recept. Han fick alla papper han ville ha från dom, men trots det så vägrade han skriva ut tabletterna.
Slutade med att jag blev utan tabletter i ett par dagar, men sedan så tog smärtläkaren över o gav mig recept. De förstod att jag inte var glad över Daras beteende, så som han gjorde gör man inte och det var inte bra för min kropp sa de att jag blev utan tabletter så plötsligt.
De ändrade lite bland tabletterna, då de tyckte det var en dålig kombination av läkemedel jag fått utskrivet i strängnäs.
Sen pratade de med min läkare på VC och ordnade så hon skriver ut recept framöver.

Jag kunde inte acceptera att läkaren i strängnäs ändrade sig om röntgenresultatet och hur de betett sig , så jag var på ortopeden om en 2a bedömning flera gånger som i sin tur var på strängnäs o krävde att de skulle göra sitt jobb.
Strängnäs ville inte ha nåt mer med mig att göra och ansåg att nån annan skulle ta över efter dom.
Ortopeden godtog inte det då det är strängnäs som behandlat mig osv så var det de som hade patientansvaret tills de lämnat över mig till någon annan vård. Blev lite tjafs mellan strängnäs o ortopeden, men till slut så ringde en irriterad läkare från strängnäs som inte var så glad pga att jag varit på ortopeden som i sin tur varit på läkaren o sa att jag skulle få göra en ny datortomografi i juni. Men fick en tid redan efter några veckor och resultatet jag fick av en annan läkare i strängnäs var att benmassan saknades och skruvarna var inte bra, skruvarna lät mer allvarligt än benmassan.

Men i vilket fall så är det förutom skruvarna samma fel som läkaren sa på återbesöket, som han senare ändrade sig om.
Dock sa Dara på det återbesöket att det andra läkaren sagt i telefon inte stämde och att skruvar osv satt bra. (Vilket var en lögn!)
Har tappat all respekt o förtroende för Ryggkirurgiska kliniken i Strängnäs, efter deras dåliga beteende och vet att jag inte är ensam om att blivit dålig behandlad där.

Strängnäs var jättebra i början tills dess att jag blev sämre o sämre efter operationerna, i samband med det blev även läkaren sämre...
De vill bara få betalt o skiter i sina patienter! Iaf den läkaren jag haft där.

Att få en 2a bedömning var heller inte så lätt.
Första remiss till ortopeden fick jag avslag på av verksamhetschefen med svar att de inte kunde göra nåt för mig.

2a remissen fick jag svar av en överläkare, som gjorde tvärtom jämfört med högsta chefen o erbjöd mig en 2a bedömning i göteborg eller uppsala, så jag valde Uppsala och var dit i oktober 2012 och väntar nu på en ny op, där de ska göra om operationen de gjorde i strängnäs, då skruvarna lossnat.

Senaste tiden...

22e januari blev jag inskriven på AF, då jag blev utförsäkrad 21e på FK.
Var inskriven där i 3 månader och förra veckan så sjukanmälde jag mig igen.
Nu är det bara att hoppas att FK godkänner min sjukskrivning så jag får börja om på ny period.

Behövde iaf inte göra någon aktivitet på AF, pga mina besvär med ryggen, så det var bra!
Har bara blivit 2möten och ett par samtal i telefon, AF handläggaren o jag skulle ha ett sista möte var det sagt, men än har hon inte hört av sig.
Det borde vi haft senast 22e april, då det var sista dagen.

Fick ju aktivitetsstöd under tiden på AF, men a-kassan ansåg att jag inte uppfyllde kraven för samma ersättningsnivå/dagpenning som jag haft förr, så fick ungefär samma som jag fått med sjukpenning. Annars skulle jag fått ca 1000kr mer per månad!

Men har skickat in en överklagan till a-kassan, så hoppas att de ändrar beslutet om dagpenning o höjer den, så bör jag få lite mer för de där 3månaderna jag var inskriven på AF.


Nya operationen verkar ta tid...
Ortopeden trodde den troligtvis skulle bli vecka 10-11, men i feb fick jag reda på efter mailkontakt med Akademiska att jag ska dit på ett till besök först på mottagningen och kommer bli kallad ett par veckor innan.
Sen på det besöket ska de göra mig i ordning för operation, vilket då innebar en 2a bedömning från en annan läkare, kontakt med sjukgymnast och med narkosläkaren och även ta prover och EKG och ev ny röntgen. Sen på det besöket kommer jag få en tid till operationen....

Enligt läkaren så väntade jag nu på en tid för operation, han har inte sagt nåt om ett extra besök...
Så kommer bli tvingad till ännu en resa fram o tillbaks till uppsala, ca 3h enkel, innan jag ska dit på operation.

Bedömningen lär de väl inte bli nån skillnad på skulle jag tro.
Skruvarna/instrumenten som idiotläkaren i Strängnäs satt dit och sagt att de sitter bra osv, tyckte ortopeden på Akademiska satt löst/hade lossnat, vilket även deras röntgenläkare bekräftade.
Dock har även en annan läkare i Strängnäs sagt till mig att det var nåt fel med skruvarna och behövdes ny op för att åtgärda, när han ringde mig o berättade om resultatet då den läkaren som opererat mig hade semester då, men det stämde inte sa sen han som opererat mig båda gångerna.....

2st olika bedömningar från olika sjukhus på samma röntgenresultat!
Men med tanke på hur mycket mer ont jag har fått det senaste året och att läkaren i Strängnäs har betett sig jäkligt dåligt och ljugit osv så litar jag mer på läkarna på Akademiska. Strängnäs har jag inte längre något förtroende för efter allt som hänt!.....

Chansen att bli smärtfri är rätt liten då det blir 3e operationen, men hoppas på iaf lite mindre smärta. Det skulle gör livet lite bättre iaf!
Men borde bli bättre än nu iaf när ryggen blir stabiliserad igen, nu gör det skitont så fort jag sitter eller står upp, trycket och smärtan ökar direkt i ländryggen då, minst ont gör det att ligga ner, då det avlastar ryggen mest.
Vore så skönt o kunna ta promenader osv igen, nu är man ju typ liggandes isolerad hemma :(
O mina döttrar på 3år klarar jag inte av att ha på halvtid med ryggen, har dom här ca ett par timmar varje dag, men gör väldigt väldigt ont. Även att bara sitta i soffan o kolla en film med dom gör mig så mkt sämre..
Min önskan är att bli tillräckligt bra för att kunna orka med att ha barnen här på halvtid, men känns tveksamt om det nånsin kommer kunna bli så...

Hoppas det iaf inte dröjer allt för länge med operationen, det var brist på sjuksköterskor och vårdplatser sa läkaren i december, så därför var de tvungna att flytta fram alla operationer och han trodde då att det skulle vara löst runt vecka 10-11. Innan det så var jag planerad för operation i januari, men har inte hört något än......