lördag 13 oktober 2012

Promenad!

Läkaren på Akademiska ville ju att jag skulle ta promenader på totalt 5km varje dag, om det blir operation.
Desto större var chansen att smärtan kunde bli mindre efter op och ju bättre kondition o muskulatur jag har innan op, desto bättre går det efter op o läker väl bättre säger de.
Väntar fortfarande på besked om hur det blir med operationen...

Kondition har jag konstigt nog fortfarande, även fast jag mestadels legat o vilat de senaste åren.
Men blir inte ansträngd/flåsig av att gå och känns inte jobbigt psykiskt!
Men fysiskt är det värre, jäklar va ont det gör i ryggen! Ju mer jag rör på mig desto värre blir det!
Fast om jag sitter upp en tid får jag mkt ont av det o blir stel och behöver ställa mig upp o röra lite på mig, då släpper det lite iaf.
Men ligger jag ner så får jag ingen extra smärta och blir inte stel så jag måste röra på mig.
Fast om jag vrider på kroppen lite eller vänder mig i sängen osv utan att tänka mig för så blir det oftast ett rejält hugg och extrem smärta! Fast det blir de även om jag är uppe o står eller går och ja gör nåt hastigt.

Mitt ex är på fest idag, så jag fick ha hundarna ikväll/inatt :)
Saknat dom, är inte så ofta jag har dom nu för tiden.... Sedan Sandra flyttade för 1år o några månader sedan så har hundarna bara sovit här några nätter.
Har haft dom lite på dagarna ibland om hon har jobbat eller haft lång dag på universitetet.
Skulle gärna vilja ha hundarna mer, mina 3 katter är iof bra sällskap de oxå, speciellt Ozzy som alltid sover tätt intill mig, men hundarna är trevligt sällskap de oxå. Lite större än katterna o mkt sociala för det mesta iaf!
Sist de sov här så hade jag en hund liggandes vid benen, den andra på höger sidan och katten låg på vänstra sidan, var lite trångt o mysigt :)  de andra 2 katterna sover för det mesta i barnens rum.

Skämde bort hundarna med en portion mjukmat förut, som de fick dela på. Får endast torrfoder annars, fast nu fick de både och! Det gillade dom :)
Bonzo tycker jag känns o ser lite mager ut så han kan behöva lite extra mat, Lucky har bra hull som vanligt.

Tog en kvällspromenad med hundarna förut, en jäkligt bra sak med hundarna är att de måste ut på promenad, oavsett vilket väder det är.
När jag har hundarna så kommer jag iaf ut på små promenader, även om jag har ont så tvingar jag mig ut för hundarnas skull. Annars är det ofta att jag tänker att jag ska ta en promenad för att få lite frisk luft o röra lite på mig, men oftast så blir det inte så mkt mer än en tanke på att göra det. Brukar oftast bli att jag går o lägger mig igen, vet ju att om jag tar en promenad så kommer jag få mkt mer smärta och det är ju inget man vill ha! Så gör ju allt man kan för att undvika att få ondare.

Men nu ikväll så tog vi en längre promenad, trots smärtan! Blev drygt 3½km!
Var nog över 1år sedan jag gick så långt.
Om jag tar en liten genväg så kanske det blir ca 1km kortare sträcka och den skulle jag behöva gå 2ggr per dag om jag ska göra som läkaren ville.....
Har programmet Endomondo i mobilen, så det loggar tid, hastighet, sträcka osv och visar sedan på karta vart man gått.
Är väldigt bra, då kan man kolla historiken o se när och hur långt man gått, man kan även använda programmet för att logga tid för styrketräning osv.
Skulle vara skönt om det blir en ny op och att smärtan blir mindre efter det, isåfall så ska jag försöka träna upp mina muskler lite.
Har tappat mkt muskler sedan jag fick problem med ryggen, är inte alls lika stark nu som jag var förr.
Men inte bra att vara för stark heller, är väl pga det som jag fick problem med ryggen!
Fick sällan hjälp på jobbet med tunga lyften av växellådor osv och fanns inga bra hjälpmedel att lyfta med, så blev ofta att man böjde sig ner o tog tag i växellådorna o lyfte upp dom, lyfte nog även många gånger på fel sätt så det blev mer påfrestande för ryggen.. En del kan ju väga bortåt 100kg och efter några år så sa ryggen ifrån och sen dess har det varit jobbigt med smärtan.
Läkaren i Strängnäs trodde att det var pga det tunga jobbet som jag fått problem med ryggen och det har även andra läkare sagt, och jag vet själv ingen annan ev orsak så jag tror det samma....

Denna sträcka gick jag med hundarna förut! :)



Igår satt jag på akuten i grann kommunen med syrran♥ i ca 12timmar, hon hade fått njursten :(
Det var väldigt lång tid att sitta för min rygg, jag skulle oxå behövt en säng egentligen!
Gjorde jäkligt ont efter så lång tid o när ja kom hem inatt så la jag mig i soffan, tog smärtstillande och en smörgås. Hade inte ätit nåt på hela dagen....

Idag när jag vaknade så gjorde de så enormt ont i ryggen, jäklar vad det var ömt o kraftig smärta!
Trött var jag oxå, kom ju hem runt 2tiden inatt och tog ett tag innan smärtstillande hade hjälpt lite och jag kunde komma till ro för att sova, sist jag kollade klockan så var den halv 5, så blev inte många timmar sömn innan barnen kom vid halv 10 i morse.
Var lite jobbigt att ta hand om barnen i morse o på fm.... Ryggen blev ju inte direkt nåt bättre av det :(
Men ändå mår jag alltid bättre när barnen är hos mig, för deras skull så står jag ut med smärtan.
Hade aldrig gjort det utan dom, utan dom så hade jag garanterat inte suttit här idag!
Även om jag är jäkligt deprimerad ibland så får de mig alltid att må mkt bättre när de är här....
Några kramar o lite mys, så känns det mkt bättre sen! :)
Barnens kärlek är värt mkt! De är underbara och skulle gärna även haft dom på heltid om jag bara orkat!
Förhoppningsvis så blir jag nångång bättre så jag iaf orkar ha dom på halvtid utan att plågas för mkt av smärtan!

Nu ska jag försöka orka med att duscha, så jäkla jobbigt att duscha, gör så ont :(
Ibland kan jag duscha o när jag är klar o torkat mig o går ur duschen, så är jag genomsvettig pga av stark smärta o skulle behöva ta en dusch igen..... :(

fredag 5 oktober 2012

Akademiska sjukhuset i Uppsala



I tisdags så var jag på en 2a bedömning på min rygg på Akademiska, efter att Strängnäs tackat för sig o struntar i att jag blivit mkt sämre efter deras operationer…..
Resan dit och hem var jobbig, totalt drygt 6timmar sittande i en bil var inte så bra för ryggen..
Hade inga stora förväntningar när jag kom dit, har gett upp hoppet för länge sen om att nånsin bli bättre…
Träffade en svensk läkare som var trevlig, vettig o kunnig och gav förtroende!
Han är ju ortoped och ingen röntgenläkare, men vad han kunde se på röntgenbilderna så har skruvarna i bäckenet lossnat och benläkningen är dålig.
Att det är dålig benläkning har ju även läkaren i Strängnäs sagt, men han har även sagt att skruvarna sitter bra och att det inte är nån risk att de rör sig eller lossnar. Både Strängnäs o Akademiska har kollat på samma röntgenbilder och ger 2 olika utlåtanden om skruvarna…...

Läkaren ville gärna sätta kniven i mig sa han....
När jag frågade vad som händer om aldrig benet läker ihop i ryggen så sa han att det behövde jag inte oroa mig för om han opererar mig.
På Akademiska har dom sina knep sa läkaren, så han kunde garantera att ryggen kommer läka ihop med nytt ben efter han opererat mig.
Men även fast det läker ihop så är det inte säkert att smärtan blir mindre....
Var typ 50% chans att smärtan blev mindre o 50% att det inte blev nån skillnad. fanns även nån enstaka % risk att det kunde bli sämre, men det trodde han inte.
I värsta fall så trodde han att jag har gått igenom en 3e jobbig operation, men att det iaf inte blivit sämre.
Det kunde även bli hur bra som helst!
De hade nåt ”mirakelmedel” som var mycket dyrt, som de sprutade in och som gjorde att det bildades nytt ben. Kostade 30 000kr per injektion/spruta och behövdes 2st till mig.
Han kunde tydligen göra så att det bildades ben vart som helst på kroppen...
Så om röntgenläkarna håller med ortopedläkaren så blir det en ny operation i Uppsala, där de byter ut de skruvarna/instrumenten i ryggen som de satt dit i strängnäs, mot deras instrument/skruvar och ger mig även 2 doser av mirakelsprutor.

Denna operation var mycket dyr, total kostnad var ca en kvarts miljon!
Även de i strängnäs skulle tydligen kunna göra denna op, men det är för dyrt för dom med materialet som behövs så därför gör dom det inte.

Då denna op kostar en kvarts miljon så ställer de lite krav på mig oxå om de ska kosta på mig detta, så att jag gör vad jag kan för att försöka bli bättre.
Läkaren ställde kravet på att jag skulle ta promenader på totalt 5km varje dag från och med nu, desto större chans var det att resultatet efter op blev bättre. Men vet inte hur det ska gå, får jätteont av bara en kort promenad på 100m….

Efter operationen så har de gjort vad dom kunnat och han kan ju inte garantera att smärtan blir mindre, det kanske inte blir någon skillnad alls mot nu men det kan även bli hur bra som helst, som han sa…
Men är ju iaf 50/50 chans att det kan bli lite bättre, om så bara 20% av smärtan jag har nu skulle försvinna så skulle jag iaf få ett lite bättre liv….

De andra operationerna har kostat ca 150 000kr styck!
Med en 3e så har min rygg kostat över en halv miljon! Jäkla tur att man inte behöver betala det själv.
Tänk om ja hade kunnat fått de pengarna istället för att göra operationerna 2010 & 2011. då hade jag haft bättre ekonomi o mindre värk än nu….

Men jag är inte så glad på läkaren i strängnäs... det var jag iof inte innan heller, men e ännu mer förbannad nu, efter läkaren på akademiska säger att skruvarna är lösa, medans läkaren i strängnäs säger att skruvarna sitter bra och fanns ingen risk att de rör sig eller lossnar…
Är ju skruvarna längst ner i bäckenet som lossnat, det är dom som får ta mesta belastningen o var inte helt ovanligt att de lossnar fick ja höra av ortopeden. Det som läkaren i strängnäs sagt om skruvarna och orsaker till varför de kan röra sig osv var helt fel sa ortopeden och jag litar mer på att det ortopeden på Akademiska säger är sant, än vad läkaren i strängnäs säger som bara snackar skit!
Skruvarna/instrumenten är ju de som stabiliserar min rygg, är de lösa fyller de ingen funktion.

Men intrycket av läkaren på akademiska var mkt bättre än i strängnäs.
Han var trevlig, allvarlig, bestämd och rakt på sak, men hade även humor och var lätt att prata med.
Måste jag nu göra en till op, så känns det faktiskt bättre att han på akademiska gör den än läkaren i strängnäs. Enligt läkaren i strängnäs så finns det ju inte ens nåt mer att göra för min rygg...

När jag var i Strängnäs i april och pratade med läkaren som opererat mig, så var det bara ett enda långt försvarstal om att han inte gjort nåt fel... Skruvarna satt bra, dålig benläkning men inget att göra åt. Bara att leva med det och kanske läker det nångång....
MEN, innan jag var dit på besöket så ringde det en annan läkare från strängnäs och berättade om röntgenresultatet då Dara ("min" läkare) hade semester.
Den andra läkaren sa att det inte såg så bra ut, var nåt fel med skruvarna och dålig benläkning. Han sa då att det behövdes en ny operation för att åtgärda detta och att jag skulle få en tid hemskickad för besök till Dara för att diskutera detta, när han kom tillbaks från semestern.

Men enligt Dara så såg ju allt bra ut med skruvarna och var bara benläkningen som var dålig.
Jag åkte ju dit inställd på att prata om ny operation, men det var ju inte aktuellt utan var bara 1timmes försvarstal.

Men nu när ortopeden säger att skruvarna har lossnat så, var det säkert det som läkaren från strängnäs menade när han ringde om röntgenresultatet..
Och Dara ljög ju isåfall för mig.

 Jag trodde att Akademiska hade skickat efter journalen från Strängnäs då Dara hade sitt försvarstal om att han inte gjort nåt fel.
Men frågade ortopeden och de har inte skickat efter någon journal eller ens kontaktat strängnäs....

 
Även om jag inte blir bättre/bra efter op, så borde det ju ändå göra lite skillnad tycker jag när benet i ryggen har läkt ihop och allt blir mkt stabilare, så borde finnas bra chans att bli lite bättre iaf tycker jag.
Även om bara en del av smärtan försvinner så skulle det göra stor skillnad för mitt liv.
Som det är nu så känns det direkt när jag sätter mig upp lr ställer mig upp att det blir mer tryck i ländryggen och smärtan ökar.
Sitta i soffan med barnen o kolla tv en timme får jag jätteont av och det e ju verkligen inte ansträngande...
Men med lösa skruvar så trycks det väl ihop lite i ryggen gissar jag på, så kan ju va en förklaring till varför jag blivit ännu sämre det senaste året.
När det bildats nytt ben så kan det inte längre tryckas ihop och borde bli lite bättre.

Framtiden känns lite bättre nu iaf, varken jag lr läkaren på vårdcentralen trodde det fanns nåt de kunde göra för min rygg i uppsala. o på mötet förra veckan med läkare, fk o af så var de prat om sjukpension/sjukersättning nästa år...
Blir jag lite bättre så jag klarar av barnen själv på halvtid utan att plågas för mkt av smärtan, så är jag nöjd!
Fast skulle gärna bli tillräckligt bra för att kunna klara nåt jobb så man får lite bättre ekonomi... Även om ja kanske inte blir tillräckligt bra för 100% jobb så är jag nöjd om ja klarar barnen och ett jobb på 50%..
Får väl se vad som händer, bara att vänta på röntgenläkarens bedömning och se om han håller med ortopeden och i så fall vänta på operationstid som troligtvis blir i början på nästa år.
Om jag inte skulle göra operationen så kommer det fortsätta göra mycket ont, men var inget farligt att skruvarna lossnat. Orsakar bara mer smärta.

Ringde och berättade om detta för handläggare på FK igår.
Hon tyckte det lät bra och att det kanske finns lite hopp om att bli bättre.
Men som hon sa så måste jag bestämma mig för om jag vill göra en 3e operation med tanke på att de andra 2 operationerna har gjort mig sämre.
Det är ju bara jag som kan bestämma om jag vill ta chansen lr inte.

Men finns det en liten chans att kunna få mindre smärta så vill man ju gärna ta den. (Fast så tänkte jag ju även innan första op o andra op…)
Det skulle inte funka att ha det såhär med ryggen o smärtan i resten av livet..
Men det känns ju även som så att då skruvarna lossnat så behöver de sättas fast igen för att stabilisera ryggen.
Så om jag inte skulle göra denna dyra op med garanterad benläkning så skulle jag ändå behöva göra en op för att fixa instrumenten i ryggen....